Translate

26 Ekim 2015 Pazartesi

OYUNCAK YAPMAK..


Pazar gününün son saatleri...
Normalde en üretken olunan, en çok iş sığdırılan, en özgürce program yapılan gündür benim için Pazar günleri...
Bugün değil.. Bugün hiç de "normal" olmadı...

Günün en kayda değer zaman dilimi "sabah" oldu. Dün, Alperin arkadaşında gördüğü"çöps kamyon oyuncağı" kabus derecesinde isterim de isterim şarkısına dönüştü evde..
"-biz kendi kamyonumuzu tasarlasak olmaz mı?" diye sorduğumda sakinleşti.

Elimizdeki malzemelerle bir "ev yapımı çöps kamyonu" çıkartmak durumundaydık artık..



Oyuncaklarından kendi seçtiği bir kamyonun üstünü kağıt havlu rulosunu açarak kapladık. ikinci bir ruloyu spiral kestik. Böylece çöp kamyonunun  "uzayabilen hortumunu yaptık.

kamyonun engelsiz yürüyebilmesi için hortumu üzerinde tutacak güçlendirilmiş kağıt ile kamyona "hortum tutma çubuğu" ekledik.
Alper kendi "çöps karakterleri"ni çizdi, boyadı. beraberce yeni karakterlerimizi kesip kartona yapıştırdık. Kamyonumuzun üstüne bir kapak yaptık. (Çöp kamyonunu temizlemek için gerekli imiş:))  Rengarenk boyadığı kamyonuna kendi yazısı ile "çöp kamyonu" yazmayı ihmal etmeyen Alper, aracın kapısına da Türk Bayrağı yapıştırmayı atlamadı.


Yarım saat oynanan yeni oyuncak hevesi sonrası, "hafta sonu ödevlerinden kaçan Alper", lego parçalarının başına oturdu ve saatlerce talimatlardaki parçaları aramaya, olmayanlar için çözüm üretmeye başladı... Ben de kenardaki kedi yavrusu gibi benimle bir şeyler yapmak istemesini bekledim.. sadece parça arama dedektörü olarak yardım istedi ki hiç de keyifli olmadı..




  Alper'in legolarla yaptığı, "oyuncak vücuda getirme işi" ile bizim "kamyon" tasarımı oyuncağımızın çok da farklı olmadığını anlamam biraz zaman aldı. İki grup da parça birleştirme aslında..

Farkediş: Etrafımızdaki her kullanılabilir "şey" potansiyel bir oyunca parçasıdır. Oyuncak yapmak için nesneleri algılama şeklimizi en yalın haline getirmemiz yeterli..

Fındık kabukları, çekirdek kabukları, gazete kağıtları, köpük bardaklar, kuru yapraklar, çalı parçaları, kozalaklar, karton kutular...

 Masa üstündeki paketli küp şekerlerden kule yapmak, şeker kutusuna basket atmak...


Plastik su bardakları ve pipetlerden kukla yapmak


Renkli plastik bantlardan halıyı kaldırıp yollar çizerek şehir tasarlamak. Oyuncakları konumlandırarak pek çok oyuncakla eş zamanlı oynayabilme gücü geliştirmek...

Ve daha nice birbirini tanımayan parçaları birleştirmek... kısaca oyuncak yapmak... Ya da nesnelerin  varoluş amaçlarını özgür bırakmak!...




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder